- زنجره مو با نام علمی (Psalmocharias alhageos) آفتی تقریبا نوظهور در باغات است که طی سالیان گذشته خسارات سنگین و فراوانی را به تاکستان ها مخصوصا در ایران وارد نموده تا جایی که این میزان در برخی مناطق ۵۰ تا ۹۰ درصد نیز گزارش شده است.
- در واقع عدم شناخت این آفت و شرایط خاص بیولوژی این آفت (هر چهار سال قادر به ایجاد یک نسل است) مبارزه با آن را بسیار سخت می کند.
- خسارت اصلی این حشره توسط پوره ها که از ریشه مو تغذیه می کند وارد می شود. در واقع اصلی ترین خسارت زنجره مو در داخل خاک بر روی ریشه ها است.
- حشرات بالغ نیز علاوه بر تغذیه از شیره گیاهی و ایجاد ضعف عمومی با تخمریزی روی شاخه ها و با بر هم خوردن نظم آوندها، در جریان شیره گیاه اختلال ایجاد می کند که موجب خشک شدن این اندام ها می شوند. حشره بالغ که به جیرجیرک هم معروف است بدنی قطور دارد و رنگ عمومی بدنشان سبز روشن می باشد.
- زمستان گذرانی آفت بصورت پوره های سنین مختلف بر روی ریشه های مو در زیر خاک صورت می گیرد.
- برای مدیریت آفت ابتدا باید بر روی حذف حشرات بالغ متمرکز شد تا جلوی تخمریزی حشره گرفته شود. تقویت گیاه در جهت القا مقاومت، سبک کردن خاک، هرس شاخه های آلوده و سوزاندن آنها، یخ آب زمستانه و استفاده از خاک دیاتومه یا پودر کائولن به صورت گردپاشی روی سرشاخه ها از بهترین اقدامات مدیریتی در کنترل این آفت به شمار می رود.
زخمی شدن شاخه ها و انسداد آوندی به همراه پوره تا حشره کامل Psalmocharias alhageos
Reference
Farazmand, H., shekhyeGorjan, A., & Dashtbani, K. (2011). Study of the efficiency of Neonicotinoid Insecticides for control of grape cicada, Psalmocharias alhageos (Hem.: Cicadidae)