- کرم خوشه خوار انگور با نام علمی (Lobesia botrana) مهم ترین و خسارتزا ترین آفت تاکستان های سرتاسر دنیا به شمار می رود. مناطق سردسیری اغلب منطقه ای نامناسب برای زمستان گذرانی این آفت بوده و امکان استقرار و زنده مانی آنها میسر نیست.
- این حشره در واقع یک شب پره کوچک به رنگ قهوه ای روشن است. خسارت مستقیم آفت از طریق تغذیه لاروهای حشره از جوانه های گل، خوشه های انگور، سرشاخه های جوان و نیز حبه های نارس تا رسیده بوده که منجر به افت کمی محصول می شود.
- خسارت غیرمستقیم آفت از طریق مساعد شدن شرایط حبه های صدمه دیده به پوسیدگی های باکتریایی و قارچی همچون (Botrytis cinerea) و یا برخی حشرات مانند مگس ها می باشد.
- این آفت در مناطق مختلف می تواند ۳ تا ۴ نسل در سال هم داشته باشد. لاروهای این آفت پس از تغذیه از خوشه برای تبدیل شدن به شفیره، ایجاد تارهایی در اطراف خود کرده و ظاهری تار عنکبوتی به خوشه ها می دهد.
- برای مدیریت و کنترل آفت کرم خوشه خوار مو اقدامات زراعی همچون هرس مناسب، سوزاندن علف های هرز و برگ های خشک شده، شخم عمیق و یخ آب زمستانه، استفاده از ارقام مناسب، تله های فرومونی و کنترل با عوامل بیولوژیکی همچون باکتری (Bacillus thuringiensis) و سموم شیمیایی در مراحل غنچه و قبل از باز شدن گل ها توصیه می شود.
حشره کامل و علائم خسارت تغذیه لارو Lobesia botrana
Reference
Sharon, R., Zahavi, T., Soroker, V., & Harari, A. R. (2009). The effect of grape vine cultivars on Lobesia botrana (Lepidoptera: Tortricidae) population levels. Journal of pest science, ۸۲(۲), ۱۸۷-۱۹۳