- سوسک کلرادو سیب زمینی یکی از ۱۰ آفت مهم محصولات کشاورزی جهان محسوب می شود که بومی آمریکا بوده و از سال ها قبل به اروپا منتقل شد، در فرانسه حالت طغیانی به خود گرفت و در ایران از آفات قرنطینه ای محسوب می شود.
- این سوسک با نام علمی (Leptinotarsa decemlineata) در مدت کوتاهی پس از ظهور اولین شاخه های سیب زمینی، تخم های خود را در قسمت زیرین برگ می گذارد.
- لارو سوسک سیب زمینی طی دو تا سه هفته تمام گیاهان سیب زمینی را می خورند. زمستان گذرانی این سوسک در خاک بوده و توان افزایش جمعیت در هر نسل تا ۴۰ برابر هم گزارش شده است که این چنین طغیان جمعیتی باعث انهدام کامل محصولات می شود.
- این سوسک از نظر قدمت و تا به امروز یکی از مخرب ترین آفات محصولات سیب زمینی به شمار می رود که عمدتا در آب و هوای معتدل و زمستان های سرد فعالیت دارد و به چندین سموم حشره کش مقاوم شده است.
- هم حشره کامل و هم لاروها از ساقه، برگ، گل و حتی غده سیب زمینی به میزان زیادی تغذیه می کنند و معمولا بوته های جوان تر در زمان کوتاهی از بین می روند.
- میزان خسارت این آفت تا ۵۰% نیز گزارش شده و علاوه بر این، آفت می تواند بعضی از بیماری های ویروسی و باکتریایی سیب زمینی را نیز به بوته های سالم انتقال دهد.
- از جمله اقدامات مدیریتی در کنترل این آفت می توان به استفاده از ارقام مقاوم دیررس، خودداری از نقل و انتقال غده سیب زمینی از مناطق آلوده، اقدامات زراعی، جمع آوری دستی سوسک های بالغ، استفاده از عوامل کنترل بیولوژیکی آفات و پارازیتوئیدها مانند سن های شکارگر و همچنین استفاده از لارو بالتوری Chrysopa carnea که از تخم آفت تغذیه می کند اشاره کرد.
دسته جات تخم، لارو و حشره کامل سوسک کلرادو سیب زمینی
Reference
Alyokhin, A. (2009). Colorado potato beetle management on potatoes: current challenges and future prospects. Fruit, vegetable and cereal science and biotechnology, ۳(۱), ۱۰-۱۹