گیاهپزشکی

باد زدگی سیب زمینی (بلایت دیررس)

  • عامل این بیماری قارچ (Phytophthora infestans) که به عنوان سوختگی سیب زمینی نیز شناخته می ­شود توسط شبه قارچ­ های اوومیست که در غده­ های آلوده باقیمانده در زمین زمستان­ گذرانی می­ کنند، ایجاد می ­شود.
  • سفیدک دروغی، بلایت دیررس یا باد زدگی سیب زمینی یکی از مهم ترین و مخرب ترین بیماری های قارچی در جهان و عامل قحطی در ایرلند نیز محسوب می شود و حتی بعد از برداشت هم باعث کاهش کیفیت غده می ­شود.
  • شرایط آب و هوایی مرطوب تاثیر زیادی در رشد عامل بیماری دارد. علائم در ابتدا به صورت زخم­ های نامنظم و لکه ­های زرد رنگی روی برگ­ های گیاه ایجاد می­ شود که به تدریج تیره شده و یک لایه قارچی سفید مایل به خاکستری در سطح زیرین برگ­ ها نمایان می­ شود. با گذشت زمان، کل بوته آلوده شده و از بین می­ رود.
  • ساقه­ های آلوده به راحتی از محل زخم شکسته می ­شوند. غده­ ها دارای لکه ­های خاکستری مایل به آبی، سخت و فرورفته هستند و در زیر پوست، بافت سفت و به رنگ قهوه ­ای تیره تغییر رنگ می ­دهد.
  • از جمله اقدامات کنترلی و پیشگیری کننده می ­توان به استفاده از ارقام مقاوم و بذور عاری از بیماری، حذف علف­ های هرز، استفاده از آبیاری قطره­ ای و استفاده از کود-سم فسفیمکس مس به نسبت یک در هزار اشاره کرد که با خاصیت درمان کنندگی خود مانع پیشرفت بیماری در مزرعه می شود.

سوختگی و لکه­ های سفید مایل به خاکستری برگ ­ها به همراه زخم ساقه و لکه­ های خاکستری تیره مایل به آبی ایجاد شده در غده­ های سیب زمینی توسط قارچ Phytophthora infestans

Reference

Nowicki, M., Foolad, M. R., Nowakowska, M., & Kozik, E. U. (2012). Potato and tomato late blight caused by Phytophthora infestans: an overview of pathology and resistance breeding. Plant disease, ۹۶(۱), ۴-۱۷

نوشته ها مرتبط