شرایط آب و هوایی:
درخت عناب گیاه مناطق گرم و معتدل است و در مقابل تغییرات درجه حرارت مقاومت بسیاری دارد. حداقل و حداکثر دمای قابل تحمل عناب در منابع مختلف از ۲۵ – تا ۳۸ – در زمستان و تا ۴۸ + در تابستان ذکر شده است (غوث، ۱۳۸۸ وSong et al,2010.). عناب جزو درختان دیر گل و زود خزان است، یعنی نسبت به دیگر درختان دیرتر از خواب بیدار شده و زودتر خزان میکند، از این رو از سرماهای زودرس پاییزه و دیررس بهاره مصون میماند. سرماهای ناگهانی و دماهای بالا به خصوص همراه باد که میزان رطوبت محیط را کاهش میدهد در زمان تلقیح گلها میتواند باعث کاهش محصول عناب شود، از اینرو در مرحله گلدهی دامنه دمایی ۲۰ تا ۳۰ درجه میتواند مطلوب باشد؛ ولی میوه عناب برای رسیدن کامل، نیاز به تابستان گرم دارد. میزان نیاز سرمایی عناب بسیار پایین بوده و برای برخی از ارقام معروف، ۲۰۰ تا ۴۰۰ ساعت برآورد شده است. عناب همچنین به خشکی و خاکهای شور مقاوم است. در خاکهای شنی تا رسی و حتی سنگلاخی میتواند رشد کند ولی بهترین خاک برای آن خاکهای لومی و لومی شنی با عمق مناسب است. pH مناسب خاک برای درخت عناب بین ۵/۷ -۵/۶ است ولی در خاکهایی با pH 5/4 تا ۴/۸ نیز میتواند رشد کند. این درخت نسبت به شوری آب متحمل بوده و EC آب را تا ۳ دسیزیمنس بر متر به راحتی تحمل میکند ولی مقادیر بیشتر EC ،باعث کاهش محصول میشود (غوث، ۱۳۸۸ وSong et al,2010.). این گیاه نسبت به ارتفاع محل کاشت نیز حساسیت خاصی ندارد و از مناطق کم ارتفاع حاشیه دریاها و دشتهای با ارتفاع کم و پست تا ارتفاعات مناطق کوهستانی پراکنده است. در برخی گزارشها به تاثیر مثبت محلولپاشی کودهای حاوی بور و روی در عناب اشاره شده است (Mishra and Karska, 2008).
توصیه کودی عناب
برخی ویژگیهای فیزیکی، میزان ماده آلی، غلظت عناصر در خاک، پتانسیل تولید و اندازه درخت عناب از جمله عوامل موثر در توصیه کودی هستند.
کود آلی
کودهای دامی اعم از کود گوسفندی، گاوی و مرغی و انواع کمپوست جزء مهمترین کودهای آلی محسوب میشوند. در این بین، اغلب کشاورزان تنها از کودهای گاوی در باغات عناب استفاده میکنند. در بین کودهای آلی، کود گاوی رایجترین و در دسترسترین کود برای کشاورزان استان خراسان جنوبی است. با عنایت به این که میزان ماده آلی در اکثر خاکهای کشاورزی استان خراسان جنوبی بسیار کم و اغلب کمتر از ۵/۰ درصد است در روش پخش سطحی، میزان مصرف کودهای گاوی بسته به توان مالی کشاورز به میزان ۱۵ تا ۲۰ تن در هکتار ( ۴۰۰ درخت) در اواخر فصل زمستان توصیه میشود.
کودهای شیمیایی
نیتروژن:
میانگین غلظت نیتروژن در میوه عناب (در مرحله رسیدگی) ۵-۲ و در برگ۲۳- ۱۵ گرم در کیلوگرم گزارش شده است (san et al., 2009). علائمی مانند کوچک بودن اندازه برگها، رنگ پریدگی برگها، رسیدگی زودتر از موعد میوه، داشتن میوههای کوچک و ریزش شدید میوهها از جمله مهمترین علایم کمبود نیترژن هستند. با این وجود، ریزش میوه عناب علاوه بر کمبود نیتروژن ممکن است در اثر کمبود بور، تنشهای آبیاری، رطوبت نسبی پائین و وزش باد نیز رخ دهد. مناسبترین روش مصرف کود نیتروژنه، مصرف آن در سه قسط و به صورت کودآبیاری است. قسط اول بلافاصله بعد از ریزش گلبرگها، قسط دوم هنگامی که میوهها حداکثر به اندازه فندق باشند و قسط سوم پس از برداشت میوه (پیش از خزان برگها) توصیه میشود. برخی مطالعات نشان داده که محلولپاشی اوره با غلظت ۳ در هزار، هنگامی که میوهها ۴-۳ میلی متر قطر دارند محصول را به طور معنیداری افزایش میدهد (Omar et al., 2015). زیادی مصرف کود اوره، رنگ گرفتن میوه که یکی از پارامترهای مهم در بازارپسندی و فروش عناب است را کاهش میدهد. همچنین، زیادی مصرف اوره (به دلیل تبدیل آن به فرم نیترات) باعث اختلال در جذب آهن شده و برخلاف انتظار، برگها زرد خواهند شد. اختلال در جذب کلسیم و کاهش ماندگاری میوه، از دیگر پیامدهای مصرف زیاد کود اوره است.
فسفر:
میانگین غلظت فسفر در میوه عناب (در مرحله رسیدگی) ۳/۰ و در برگ ۳/۱ – ۷/۰ گرم در کیلوگرم گزارش شده است (san et al., 2009). به طور میانگین هر درخت عناب بارده بالغ در طی یک سال، ۹۰-۶۰ گرم فسفر (P) از خاک برداشت میکند (Mishra and Karska,2008). کودهای فسفره به دلیل حلالیت کم، باید در اوایل اسفند، هنگامی که گیاه در خواب زمستانی به سر میبرد، همراه با کود دامی و به صورت چالکود (دو حفره به فاصله حدود یک متر از تنه) در سایه انداز درخت و در مسیر جریان آب مصرف شوند.
پتاسیم :
میانگین غلظت پتاسیم در میوه عناب (در مرحله رسیدگی) ۵/۳ و در برگ ۱۰ گرم در کیلوگرم گزارش شده است (san et al., 2009 ; Dalal et al., 2011.). هر درخت عناب بارده بالغ در طی یک سال فقط ۱۹۰-۱۴۰ گرم نیتروژن و ۹۰-۶۰ گرم فسفر از خاک برداشت میکند ولی این میزان در مورد پتاسیم ۷۰۰ -۴۷۰ گرم است. (Meghwal et al.,2007). در درختانی مثل عناب که رنگ میوه آن ها قرمز است مصرف کود پتاسیم باعث زیاد شدن رنگ قرمز میوه و افزایش بازارپسندی میشود در حالی که در درختانی که پتاسیم کم (و نیتروژن زیاد) دریافت کرده باشند رنگ میوه شفافیت لازم را ندارد (سالاردینی، ۱۳۵۸). مناسبترین زمان مصرف کودهای پتاسیمی در باغات عناب، اسفندماه و به صورت چالکود است. در زمان فندقی شدن میوهها، که درخت در اوج نیاز غذائی قرار دارد سولفات پتاسیم را میتوان به صورت کودآبیاری و یا کودهای حاوی درصد بالای پتاسیم به صورت محلولپاشی استفاده کرد.
کلسیم:
برای برخی ارقام گیاه عناب، میانگین غلظت کلسیم در میوه (در مرحله رسیدگی) ۱۵/۰ و در برگ ۴ درصد گزارش شده است (san et al., 2009). برخی آزمایشها نشان داده است که محلولپاشی ترکیبات حاوی کلسیم، برخی خصوصیات کیفی میوه عناب را بهبود میبخشد به طوری که مدت انبارداری میوه افزایش و میزان چروکیدگی آن کاهش خواهد یافت.
بور:
مطالعاتی که در رابطه با وضعیت بور در کشورهائی مانند هندوستان و ترکیه انجام شده نشان میدهد که حد مناسب غلظت این عنصر در برگ درخت عناب در رقمهای مختلف بین ۶۰-۵۰ میلیگرم بر کیلوگرم است (san et al., 2009 ; Dalal et al., 2011.). کمبود بور سبب اختلال در رشد گیاه، نازک شدن شاخهها، خشک شدن سرشاخهها و نوک ریشه، کوچک و چروکیده شدن میوهها و ریزش آنها پیش از رسیدن میشود . کاهش شدید تشکیل میوه مشخصترین علامت کمبود بور محسوب میشود. بور در خاک به راحتی حرکت میکند از این رو میتوان آن را در سطح خاک و یا به صورت چالکود و در اواخر زمستان مصرف کرد. با این وجود، مصرف اسید بوریک به صورت محلولپاشی بیشتر رایج است. محلولپاشی اسید بوریک را میتوان در خاکهای غیر شور و بسته به شدت کمبود بور، با غلظت ۵-۳ در هزار در زمان متورم شدن جوانهها، فندقی شدن میوه و حتی پس از برداشت میوه (پیش از خزان برگها ) انجام داد (ملکوتی و طباطبائی، ۱۳۸۴ ؛ سمر و همکاران، ۱۳۹۶ . Meghwal et al., 2007).
آهن:
در برگ درختان عناب (در مرحله رسیدگی کامل میوه) غلظت آهن بین ۱۶۰ تا ۲۱۰ میلیگرم بر کیلوگرم گزارش شده است (san et al., 2009). با این وجود در بسیاری از موارد اندازهگیری میزان کلروفیل برگ شاخص معتبرتری برای ارزیابی وضعیت آهن گیاه به حساب میآید (سالاردینی، ۱۳۵۸ ؛ سمر و همکاران، ۱۳۸۹). در صورت بروز علائم کمبود آهن در درختان عناب، میتوان حدود ۵۰ تا ۱۵۰ گرم از کلات آهن را بسته به شدت کمبود برای هر درخت بالغ بارده ( ۱۲ ساله) در اواسط فصل بهار به صورت خاکی یا همراه با آب آبیاری مصرف کرد. ضمناً این کود را میتوان با غلظت ۱ تا ۳ در هزار بسته به نیاز در فصل تابستان محلولپاشی کرد.
روی:
در برگ ارقام مختلف درختان عناب، غلظت روی بین ۱۲ تا ۲۵ میلیگرم بر کیلوگرم گزارش شده است. (san et al., 2009). رایجترین کود حاوی روی سولفات روی است. این ترکیب را میتوان به صورت خاکی و یا محلولپاشی استفاده کرد. بسته به شدت کمبود روی، مقادیر ۲۰۰ تا ۴۰۰ گرم سولفات روی برای هر درخت بالغ عناب ( ۱۲ ساله) توصیه میشود. این میزان باید در سایه انداز درخت با خاک مخلوط شده یا به صورت چالکود مصرف شود (سالاردینی، ۱۳۵۸). برای محلولپاشی نیز، میتوان این کود را با غلظت ۵-۳ در هزار در زمان متورم شدن جوانهها، زمان فندقی شدن میوهها و یا بلافاصله پس از برداشت میوه مصرف کرد.
منگنز:
غلظت منگنز در برگ درختان عناب بین ۱۵ تا ۴۰ میلیگرم بر کیلوگرم متغیر است. علامت کمبود منگنز مانند کمبود آهن، زردی برگها است ولی برخلاف کمبود آهن، قسمتی از حاشیه رگبرگها نیز سبز باقی میماند (در کمبود آهن، فقط رگبرگها سبز هستند). در مواردی که تجزیه برگ نشان دهنده کمبود شدید این عنصر باشد استفاده از کود سولفات منگنز به میزان ۵۰ تا ۱۰۰ گرم برای هر درخت ( ۱۲ ساله) به صورت چالکود و یا محلولپاشی با غلظت ۴ در هزار بعد از ریزش کامل گلبرگها توصیه میشود (عطاردی و همکاران، ۱۳۹۸).
آفات:
مهمترین آفت عناب در استان خراسان جنوبی مگس عناب است. این حشره میوهها را قبل از رسیدن سوراخ کرده و درون آنها تخمریزی میکند (یزدانی و همکاران ۱۳۸۵). یخآب زمستانه، جمعآوری میو ههای آلوده و شخم پای درخت در کاهش خسارت این آفت مؤثر است. برای مبارزه شیمیایی نیز میتوان طبق نظر کارشناسان حفظ نباتات از سموم مناسب استفاده کرد. سایر آفات عناب شامل سنک عناب، پروانه پارانشیمخوار عناب، کنه زرد شرقی، کنه پاکوتاه، تریپس توتون، تریپس و شبپره هندی میباشد.
برداشت و فرآوری عناب:
برداشت محصول عناب از اوایل مرداد تا اواخر شهریور به دو منظور تازه_خوری و خشک انجام میگیرد. برداشت عناب به منظور تازهخوری پس از اینکه رنگ میوه قرمز تیره شد و در حالت ترد و تازه انجام میشود. میوه عناب چنانچه روی درخت خشک شود چروکیدگی آن کمتر خواهدشد بنابراین اجازه میدهند تا حد امکان میو هها روی درخت خشک شود. پس از برداشت، میو ههای جمع آوری شده را برای خشک شدن کامل در آفتاب قرار میدهند. برخی باغداران خشک کردن میو هها را در محیط سایه انجام میدهند. (حسین آوا، ۱۳۸۱).
منابع:
- حسین آوا، س.، ۱۳۸۱ . نشریه عناب. انتشارات فنی معاونت ترویج سازمان تات.
- سالاردینی، ع. ا. ۱۳۵۸ . حاصلخیزی خاک (چاپ اول). انتشارات دانشگاه تهران،۴۴۱ صفحه.
- سمر، س. م.، سماوات، س.، تدین، م. س.، رضائی، ح.، طهرانی، م. م.، اردکانی، م. س.، بشارتی، ح. و فلاح، ع. ر. ۱۳۸۹. آهن در خاک و گیاه (چاپ اول). نشر آموزش کشاورزی، ۱۹۱ صفحه.
- سمر، س. م.، کشاورز، پ.، شهابی، ع. ا.، گندمکار، ا.، فرخ غنی، ش. و امداد، م. ر. ۱۳۹۶. نشریه فنی راهنمای کوددهی در باغ سیب (در دست انتشار). موسسه تحقیقات خاک و آب.
- عطاردی، ب.، مقری فریز، ع. ر.، دادیور، م. و ذبیحی، ح. ر. ۱۳۹۸. مدیریت کوددهی و تغذیه درختان عناب. اولین همایش ملی عناب.
- غوث، ک. ۱۳۸۸. عناب میوه فرامو ش شده (چاپ اول). انتشارات سعیدی منش.
- غوث،ک.، پویان، م.، ابراهیمی، م.، حسینی، س. و شاهی، ط. ۱۳۹۸. عناب از کاشت تا فرآوری. انتشارات فکر و بکر تهران.
- ملکوتی، م. ج. و طباطبائی، س. ج. ۱۳۸۴ . تغذیه صحیح درختان میوه در خاکهای آهکی ایران (چاپ اول). انتشارات سنا، ۳۰۴ صفحه.
- Dalal, R.P.S., Thakur, A. and Brar, J. S. 2011. Effect of foliar application of nutrients on leaf mineral composition and yield of Ber (Ziziphus mauritiana Lam.) under arid conditions. Annals of Arid Zone, 50(1): 53-56.
- Krishan, H., Sharm, B. D., Bhargava, R. and Singh, R. S. 2016. Stylar end (browning: A physiological disorder of Indian Jujube (Ziziphus mauritiana) fruits. Indian Journal of Agricultural Sciences, 86 (12): 1621–۱۶۲۴.
- Meghwal, P.R., Khan, M.A. and Tewari, J.e. 2007. Ber: Growing Ber (Ziziphus mauritialla Lam) for sustainable income and employment in arid and semi-arid regions. Central and Zone Research Institute. Evergreen Printers, Jodhpur, 26 p.
- Mishra, S. and Krška, B. 2008. Effect of different cultural treatments on yield and physical characteristics of Ziziphus jujuba Mill grown in Czech Republic. : International Jujub Symposium, 840:343-346.
- Omar, A. K., Al-Obeed, R. S., Al-Saif, A. M. and Soliman, S. 2015. The impact of foliar application of urea, zinc and canada humex on yield and fruit properties of Jujube “C.V Puyin” under Saudi Arabia conditions. The Journal of Agriculture and Natural Resources Sciences, 2(3): 524-52.
- San, B., Yildirim, A. N., Polat, M. and Yildirim, F. 2009. Mineral composition of leaves and fruits of some promising Jujube (Zizyphus jujuba Miller) genotypes. Asian Journal of Chemistry, 21 (4): 2898-2902.
- Song, F., Hadier, Y., Shi, Y., Zhang, P. and Luo, Q. 2010. Correlation analysis between soil nutrient and fruit quality of Ziziphus Jujuba cv. Junzao in Tarim .Basin of Xinjiang. Journal of Fruit Science, 27: 626-630.