عمومی, فنی, مقالات

چرا هرس درختان پسته برای افزایش عملکرد و کیفیت میوه ضروری است؟

هرس عبارت است از حذف هر اندام رویشی و زایشی از گیاه که موجب تحریک رشد رویشی مناسب شده و تأثیر مطلوبی بر افزایش عملکرد و کیفیت میوه داشته باشد. بر این اساس حذف ریشه، شاخه، برگ، میوه، جوانه گل، گل و پوست درخت به منظور دستیابی به اهداف فوق را هرس می­ نامند. در تعریفی دیگر می­توان هرس را حذف اندام­ها و بخش­های ناخواسته گیاه به منظور تقویت اندام­های باقیمانده دانست. هرس در هر دوره­ای از چرخه زندگی گیاه ضرورت دارد.

هرس می­تواند از طریق تغییر بر رفتارهای فیزیولوژیکی تأثیر عمیق، کوتاه مدت و حتی بلندمدت برای عملکرد و کیفیت میوه تولید شده داشته باشد. هرس باردهی در درختان پسته از اولین سال باردهی تا پایان عمر درخت ادامه دارد. در این نوع هرس چند هدف عمده تعقیب می­شود: ۱) کنترل اندازه­ ی درخت ۲) نفوذ نور و تبادل بهتر هوا به قسمت­های مرکزی تاج درخت ۳) تحریک رشد رویشی ۴) کنترل رشد رویشی زیاد ۵) تعدیل سال­ آوری ۶) تولید میوه در کل درخت ۷) حذف شاخه­ های خشک شده، آفت­ زده و آسیب دیده ۸) افزایش عملکرد و کیفیت میوه تولید شده

زمان مناسب هرس درختان پسته

هرس زمستانه: هرس اصلی درختان پسته در زمستان انجام می­شود. هرس را می­توان چند روز پس از ریزش کامل برگ­ها در اواخر پاییز شروع کرد و تا حدود دو هفته قبل از فعال شدن جوانه­ در اسفند ماه به پایان رساند. اما به طور معمول چنانچه احتمال وقوع یخبندان­های شدید در منطقه­ ای وجود داشته باشد بهتر است هرس شاخه­ های بزرگ را تا بعد از پایان دوره احتمال یخبندان به تأخیر انداخت. شاخه­ هایی که تعداد زیادی خوشه در سال پرمحصول روی آن­ها تشکیل می­شود در دوره پرشدن مغز به دلیل رقابت زیادی که در جذب مواد غذایی و آب با جوانه ­های گل پیش می ­آید، ممکن است همه جوانه ­های گل روی شاخه سال جاری ریزش کرده و در سال آینده هیچ محصولی روی این قبیل شاخه­ ها وجود نداشته باشد. لذا باید از قاعده شاخه دو ساله هرس شود تا رشد شاخه ­های جانبی تحریک شوند. عمده محصول درخت پسته در نیمه پایینی درخت قرار دارد و نیمه بالایی تقریباً فاقد محصول است؛ لذا لازم است هر چند سال یکبار شاخه­ های اصلی ارتفاع دهنده درخت هرس شوند و ارتفاع درخت در سطح معمول نگه داشته شود.

هرس تابستانه: این نوع هرس شامل حذف پاجوش ­ها، تنه­ جوش ­ها (آن­ها که برای رشد درخت مناسب نیستند)، شاخه­ های خشک شده ­ای که در فصل زمستان جا مانده و هرس نشده ­اند می­شود. این قبیل شاخه ­ها بهتر است همزمان با رشد درخت در اوایل بهار هرس شوند. به طور کلی از هرس شاخه ­های قطور، شاخه­ های بارده و شاخه­ های قوی باید اجتناب کرد. تگرگ از پدیده­ هایی است که هر از گاهی در مناطق مستعد موجب وارد شدن خسارت شدید به محصولات کشاورزی و از جمله درختان پسته می­گردد. برای برگرداندن درخت خسارت دیده به چرخه تولید، هرس یکی از ضروریات است. باید بخش زیادی از شاخه­ های سبز شده که در اثر فعال شدن جوانه ­های خفته روی تنه و شاخه­ های درخت ایجاد می­شوند و از موقعیت و رشد مناسبی برخوردار نیستند را حذف کرد.

از آنجا که زخم ناشی از هرس محل مناسبی برای نفوذ عوامل بیماری­زای فرصت طلب در باغات پسته است لذا لازم است بعد از انجام هرس برای ضدعفونی محل زخم از ترکیبات مسی به صورت محلول­پاشی استفاده کرد. بهتر است محل هرس شاخه­ های قطور با چسب باغبانی پوشیده شود. فسفیمکس مس محصول شرکت فیوچراکو اسپانیا ترکیبی حاوی فسفیت پتاسیم و مس می­باشد که با توجه به اثرات تماسی و سیستمیکی که دارد گزینه مناسبی برای این امر است. این ترکیب هم به صورت مستقیم و هم غیر مستقیم عوامل بیماری­زا را کنترل می­کند. دز مصرفی آن در هرس زمستانه ۱.۵ در هزار  و در هرس تابستانه ۱ در هزار می­باشد.

 

منبع:

شرافتی، ع. ۱۳۹۶. راهنمای عملی هرس درختان پسته (چاپ اول). انتشارات آموزش و ترویج کشاورزی، ۸۷ صفحه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *