پسیل گلابی ازآفات مهم درختان گلابی در اکثر نقاط کشور است. زیان این آفت در نواحی گرم وخشک به مراتب بیشتر از نقاط سرد و مرطوب است.
زیان پسیل گلابی مانند سایر حشرات مکنده از طریق مکیدن شیره گیاهی باعث ضعف درختان میزبان میشود.
این حشره در دوره پورگی و بلوغ برای تامین پروتئین مورد نیاز بدن خود مقدار زیادی شیره گیاهی را میمکد و پس از جذب مواد پروتئینی و نشاستهای لازم، بقیه را بصورت مایع چسبناکی که محتوی نزدیک به ۷۰% مواد قندی است دفع میکند . از این رو این آفت را گاهی عسلک نیز می نامند.
در اثر اختلال در تغذیه و تنفس رشد گیاه و تشکیل جوانه های برگ وگل در روی شاخه ها متوقف میماند و درنتیجه برای سال بعد، جوانه های گل و میوه روی درخت تشکیل نمیگردد و میوه های همان سال ریز و بد شکل میشوند.
مشخصات ظاهری:
پسیل گلابی زمستان را بصورت حشره کامل درزیر برگ های ریخته شده اطراف تنه درخت، در زیر پوست های تنه و حتی سطح زیرین سرشاخه ها می گذراند.
حشرات کامل دارای دو شکل فصلی هستند ،حشرات کامل فرم زمستانه ۵/۳ تا ۴ میلیمتر و برنگ نارنجی متمایل به قهوه ای میباشند و در پشت سینه و شکم دارای تزئینات نواری تیره رنگ هستند.
در این حالت می توانند سرمای زمستان را بخوبی تحمل کنند و حتی جریان شدید باد به ندرت می تواند آنها را از روی سرشاخه ها جدا کند.اولین تخم ریزی در اوایل اسفند ماه صورت می گیرد.تخم ریزی حشرات ماده هنگامی شروع می شود که حرارت از ۱۰ درجه سانتی گراد تجاوز نماید. هر حشره ماده حدود ۳۰۰-۴۰۰ تخم میگذارد، اکثر تخم ها قبل از ریختن گلبرگ ها گذاشته می شود.
اولین تخم ریزی معمولا در روی شاخه ها و در نزدیکی جوانه ها صورت می گیرد. بطور کلی تخم ریزی زمستانه تا پایان ریزش گلبرگ ها ادامه دارد.
پوره ها پس از خروج از تخم متوجه سرشاخه ها میشوند و در روی جوانه های برگ متمرکز میگردند در اثر تراکم پوره ها روی جوانه ها برگ ها کوچک می مانند و بهم پیچیده میشوند، جوانه های گل میریزند و درصد تشکیل میوه کاهش می یابد.
زوال گلابی (Pear decline):
پسیل گلابی ناقل نوعی باکتری فاقد دیواره سلولی بنام فایتوپلاسماست. که در گلابی بیماری مهم زوال گلابی
را ایجاد کرده است.
یعنی عامل بیماری که مایکوپلاسما است توسط پسیل گلابی به درختان انتقال می یابد که باعث پلاسیدگی ناگهانی شاخه و برگ و متعاقبا خشکیدن سریع درختان گلابی می شود در نهایت خسارت شدید به درختان میوه وارد میکند.
دشمنان طبیعی:
چندین گونه از سن ها از تخم ها و پوره های پسیل گلابی تغذیه می نمایند. همچنین چند گونه از بالتوریها توانایی کاهش جمعیت تخم و پوره پسیل گلابی را دارد.کفشدوزک های نقابدار دو نقطه ای و چهارنقطه ای نیز از شکارگرهایی هستند که درتقلیل جمعیت عسلک نقش مهمی دارند.
کنترل پسیل گلابی :
استعمال سموم شیمیایی همیشه بهترین و موثرترین راه نیست بلکه آخرین راه است چون این آفت زمستان را بصورت حشرات کامل می گذراند و قبل از باز شدن جوانه های درختان گلابی شروع به تخم ریزی کرده و پوره ها خارج می گردند بهترین زمان مبارزه علیه آفت دراواخر زمستان می باشد، زیرا هنوز شکوفه های درختان باز نشده است.
اقدامات لازم جهت مدیریت پسیل گلابی:
- از آنجایی که جمعیت پسیل گلابی، به سرعت دردرختان افزایش می یابد،باید ازاقداماتی که رشد درختان را بیش ازحد تحریک کند، خودداری شود. برای مثال:
- از کود نیتروژن کافی، برای دستیابی به میوه ای با اندازه و کیفیت مناسب استفاده کنید و از مصرف بیش از اندازه کودهای نیتروژنی خودداری نمایید؛ این کار، تا حد زیادی جمعیت پسیل ها را کاهش خواهد داد.
- سعی کنید در هنگام کاشت درختان، آنها را با فواصل نزدیک به هم نکارید.
- پسیلها در اقلیم مرطوب، تحمل کمتری نسبت به اقلیم گرم و خشک دارند، بنابراین، کاشت درختان گلابی در مناطق مرطوب از لحاظ ابتلا به این نوع آفت، ارزش بیشتری دارد.
- به جای اینکه پس ازچندسال و به شدت درختان راهرس نمائید، بهتر است، هر ساله اینکار را انجام دهید.
- آبیاری درختان با استفاده ازآبپاش برروی آنها، موجب ازبین رفتن عسلک ازبرگها و میوهها خواهد شد وپوسیدگی میوه را کاهش میدهد ؛ اما این کار باید با احتیاط انجام شود تا از بروز بیماریهای دیگرجلوگیری شود.
- پسیل گلابی طالب آب و هوای گرم وخشک است و در نواحیکه رطوبت نسبی پایین و درجه حرارت نسبتا زیاد باشد، تراکم خسارتش شدت بیشتری دارد، از این رو در باغ هایی که در زیردرختان اقدام به کشت یونجه با پوشش های سبز دیگر نمایند نظر به اینکه محیط را تا حدودی مرطوب میسازند، جمعیت آفت و تخم ریزی حشره کاهش پیدا میکند.
- رعایت اصول باغبانی از جمله فواصل درختان که نبایستی کمتر از ۸ متر انتخاب گردد، زیرا تراکم بالای درختان به افزایش جمعیت و تولیدمثل کمک میکند. به همین ترتیب هرس شاخه های اضافی و کم کردن شاخ و برگ ها موجب تهویه بیشتر میشود.
- بهترین روش برای کنترل مواد شیمیایی، از بین بردنپسیلهای گلابی بالغ زمستانی قبل از تخمگذاری است. برای انجام این کار، استفاده از ۲ یا ۳ بار سمپاشی قبل ازگلدهی لازم است. پس از ریزش گلبرگها و درطول فصل رشد، معمولاً سمپاشی درختان، جهت کاهش جمعیت پسیلها لازم است. اگر تراکم پسیل های در حال رشد، از ۳ عدد در هر برگ بیشترشد، آنها را درمان کنید.
- استفاده از کودهای حاوی سیلیس مانند سیلیکات پتاسیم با تقویت دیواره سلولی و رسوب در فضای سلولی از تغذیه حشراتی مانند پسیل جلوگیری میکند.محلول پاشی سیلیکات پتاسیم را باید حتما بعد از کامل شدن برگ ها و میوه ها انجام داد. بهترین زمان محلول پاشی سیلیکات پتاسیم اوایل صبح و بهتر است بعد از آبیاری انجام شود.
کود دفندر سیلسیم شرکت فروغ دشت حاوی سیلیس، پتاسیم به همراه اسیدهای آمینه آزاد میباشد که در پیشگیری از بیماری پسیل گلابی بسیار موثر میباشد.