عمومی, فنی, مقالات

نقش و علایم کمبود بر و راهکارها

مقدار بر در خاک‌­ها بین ۲ تا ۱۰۰ میلی­‌گرم در هر کیلو خاک است که این مقدار بر اساس نوع سنگ­‌های مادری تشکیل دهنده خاک تغییر می­‌کند. مهم­ترین منبع بر در خاک کانی­‌های تورمالین و بوراکس هستند که بر موجود در آن­ها به تدریج به شکل قابل استفاده در گیاه در می‌­آید. در خاک‌­های دارای بافت سبک بر در اثر بارندگی یا آبیاری شسته شده و از دسترس گیاه خارج می­‌گردد. همچنین در پی اچ‌­های بالاتر از ۸ و در خاک­‌های آهکی میزان جذب بر به مقدار زیادی کاهش می‌­یابد. بر نقش عمده­‌ای در فعالیت­‌های حیاتی گیاهی دارد. در تقسیم سلولی بافت‌­های مریستمی، تشکیل جوانه‌­های برگ و گل، ترمیم بافت­‌های آوندی، متابولیسم قند و مواد هیدروکربن و انتقال آن­ها، تنظیم مقدار آب و هدایت آن در سلول، انتقال کلسیم در گیاه و تنظیم نسبت کلسیم به پتاسیم در نسوج گیاهی، سنتز پروتین، رشد ریشه، متابولیسم چربی، سنتز پکتین، تشکیل دیواره سلولی و نقل و انتقال مواد محلول در بین سلول‌ه­ا نقش مهمی ایفا می­کند همچنین این عنصر مقاومت گیاهان را نسبت به سرما و بیماری‌­ها افزایش می‌­دهد.

گیاهان حساس به کمبود بر

گیاهان از نظر میزان احتیاج به بر به ۳ دسته تقسیم می­‌شوند کم نیاز، میان نیاز و پر نیاز. گیاهان کم نیاز عبارتند از غلات، چمن، حبوبات، پیاز، سیب‌­زمینی، خیار و انواع میوه­‌های دانه ریز. گیاهان با نیاز متوسط عبارتند از شبدر، کلم، هویج، کاهو، پنبه، توتون، گوجه­‌فرنگی، اغلب میوه­‌های هسته‌­دار و سبزیجات. گیاهان پر نیاز عبارتند از یونجه،کرفس، چغندرقند و ترب.

علائم کمبود بر

علائم کمبود بر در برگ، شاخه، میوه و حتی ریشه گیاهان ممکن است مشاهده شود. به علت عدم پویایی بر در گیاه علایم کمبود ابتدا در برگ­‌های جوان و سر شاخه­‌ها بروز می­کند. اولین علامت قابل مشاهده توقف رشد جوانه انتهایی است که بلافاصله پس از آن برگ‌­های جوان کم­رنگ شده و این رنگ پریدگی در قاعده بیشتر از نوک برگ مشاهده می­شود. مرحله بعدی کمبود بر سیاه شدن جوانه­‌های رویشی و بافت‌ه­ای مریستمی، تجزیه سلولی بافت­‌های پارانشیمی و فساد سلول­‌ها می­باشد. این ضایعات به بروز علایمی مانند تشکیل بافت‌­های قهوه­‌ای یا چوب پنبه‌­ای و پوسیدگی داخل غده‌­ها منجر می­شود. در چغندر قند کمبود بر باعث بد شکلی و شکنندگی دمبرگ‌­ها می‌­شود و رگبرگ میانی و دمبرگ شکاف می­خورد. پس از آن جوانه انتهایی از بین می­­رود و لکه سیاهی روی تاج ریشه پیدا می‌­شود که این لکه به داخل ریشه نفوذ کرده و داخل ریشه را به شکل عدد هفت و به رنگ قهوه‌ای روشن تا سیاه در می‌­آورد.

روش تأمین و مقدار مصرف بر

مقدار مناسب بر برای مصرف خاکی عمدتاً به گونه گیاه، نوع عملیات خاک‌­ورزی، بارندگی، مقدار آهک و میزان مواد آلی موجود در خاک بستگی دارد. متداول‌­ترین روش رفع کمبود بر، پخش سطحی در خاک قبل از کاشت است. پخش به صورت نواری به علت تماس نزدیک ریشه با کود و احتمال بروز مسمومیت معمولاً توصیه نمی­شود. به طور کلی نیاز گیاهان دو لپه­ای بیشتر از گیاهان تک­لپه‌­ای است. نتایج مطالعات مختلف نشان داده که برای گیاهان ریشه­‌ای و لگوم­ها افزودن هر ساله ۱.۲ تا ۳.۲ کیلو گرم در هکتار بر به خاک لازم است. محلول­پاشی باغ‌­های میوه مخصوصاً پسته، گردو، سیب، انگور با غلظت ۲ در هزار در رفع کمبود این عنصر موثر خواهد بود. بهترین زمان محلول­پاشی بر برای درختان میوه در اوایل بهار قبل از بیدار شدن جوانه­‌ها می­باشد.

در این زمینه کود دفندر بر شرکت فروغ‌­دشت حاوی ۱۱ درصد بر کمپلکس با اتانول آمین معرفی می­شود.

این کود را می­توان به صورت محلول­پاشی قبل از گلدهی و در طول فصل بر اساس نیاز و کمبود گیاه استفاده کرد.

منبع

ملکوتی، ج. و طهرانی م. م. نقش ریز مغذی ها در افزایش عملکرد و بهبود کیفیت محصولات کشاورزی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *